Kluski pszenne.

  • on 9 kwietnia 2021

Kluski pszenne.

Składniki

5 szklanek mąki pszennej tortowej (szklanka pojemność 210 ml),

3,5 szklanki wody mocno gazowanej,

1 łyżeczka soli.

Kluski pszenne.

Przygotowanie

Zanim zaczniemy mieszać całe ciasto wstawić wodę lekko ją soląc i pozostawić na gazie aby się zagotowała. W międzyczasie do miski wsypać mąkę oraz sól, dodać wodę gazowaną ( można dodać tylko trzy szklanki będzie bardziej gęste ja wolałam luźniejsze ).

Gdy już mamy wlaną wodę gazowaną całość dokładnie wymieszać energicznym ruchem łyżką. Jak woda w garnku już się gotuje, łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie nabrać małą ilość ciasta i wkładać do gotującej się wody. Od czasu zagotowania się klusków i wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około trzech minut.

Gotowe czyli ugotowane kluski wyciągać z garnka za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody i od razu gorące podawać kto z czym lubi. U mnie były dziś podane ze skwarkami przetopionymi ze słoniny oraz do całości ryba tilapia posolona obtoczona w mące i usmażona. Mówię wam taki obiad to szybkie rozwiązanie jeśli ktoś się bardzo śpieszy.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..