Kotlety mielone z kapustą i pieczarkami
Składniki
mięso mielone 500 g
1/2 główki młodej kapusty
1 marchewka
1 cebula
pieczarki 150 g
sól, pieprz
koperek 2 łyżki
1 jajko
1 czerstwa bułka moczona w mleku
natka pietruszki 2 łyżki
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Kotlety mielone z kapustą i pieczarkami
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy drobno , cebulę obieramy i kroimy w kostkę, marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki kroimy w dość drobną kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło lub olej , dusimy warzywa do momentu aż zmiękną, możemy lekko podlewać wodą. studzimy.
Do mięsa dodajemy uduszone warzywa oraz resztę składników
Wyrabiamy masę.
Dłońmi formujemy kotleciki, każdego obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej , smażymy kotlety na rumiano z obu stron.