Krupnik – rozgrzewająca zupa na jesień

  • on 9 kwietnia 2021

Krupnik – rozgrzewająca zupa na jesień

Składniki

kawałek mięsa (u mnie golonka indycza)

3 marchewki

2 pietruszki (korzeń)

kawałek pora

1 cebula

3 ziemniaki

garść posiekanej świeżej natki pietruszki

3 łyżeczki soli

garść liści laurowych i ziela angielskiego

szczypta czarnuszki i kozieradki

suszony lubczyk

pieprz

eko-przyprawa do rosołu (bez soli i glutaminianu sodu)

pół szklanki suchej kaszy jęczmiennej średniej tzw. wiejskiej

ok. 3 litry wody

Krupnik – rozgrzewająca zupa na jesień

Przygotowanie

Krupnik gotuję jak rosół, ale z tą różnicą, że wszystkie warzywa kroję w kosteczkę.
Zaczynamy od umycia mięsa, które wkładamy do gara i zalewamy zimną wodą – ok. 3 litry i nastawiamy na zagotowanie.
W międzyczasie obieramy wszystkie warzywa, myjemy je i kroimy w kosteczkę i wrzucamy do miski.
W międzyczasie na zupie zaczyna pojawiać się szum, który musimy zebrać.
Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika do trójki, wrzucamy po garści liści laurowych, ziela angielskiego, szczyptę czarnuszki i eko-przyprawę do rosołu i gotujemy w ten sposób jakieś 45 minut.
Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kosteczkę warzywa. I w ten sposób pod przykryciem “na wolnym ogniu” gotujemy 15 minut.
Odmierzamy pół szklanki kaszy, którą płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i wrzucamy ją do zupy. Sypiemy suszony lubczyk, trochę mielonej kozieradki i gotujemy w ten sposób jakieś 15 minut, aż kasza zmięknie.
Wyciągamy mięso – kto lubi może potem rozdrobnione mięso wrzucić z powrotem do zupy.
Na końcu solimy 3 łyżeczki soli – tyle w zupełności wystarczy na cały gar, trochę pieprzu i zupa gotowa.
Podajemy posypaną świeżą natką pietruszki – smacznego 🙂

Polecane przepisy: Krupnik – rozgrzewająca zupa na jesień

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..