Kwaśnica na swojskiej kiełbasie

  • on 9 kwietnia 2021

Kwaśnica na swojskiej kiełbasie

Składniki

Na 5 sporych talerzy:

Kiełbasa swojska wedzona pętko

Kapusta kiszona 0,5 kg

Ziemniaki 10szt

Pietruszka, marchew spora

seler pół

Cebula pół

Czosnek 1 ząbek

suszony grzyb

Ziele angielskie i liść laurowy po 2 szt

sól i chili

Majeranek 2- 3 łyżki

opcjonalnie koncentrat pomidorowy lub papryka słodka w proszku

kminek w proszku

Kwaśnica na swojskiej kiełbasie

Przygotowanie

W garnku 4 litrowym zagotowałam 1,5 litra wody, gdy woda prawie się zagotuje włożyłam kiełbasę i parzyłam ją 15 minut w 85% stopniach.
Kiełbasę wyjęłam.
Wywar gotowy!
Można też ugotować kwaśnicę na zwykłej wędzonej kiełbasie, trzeba ją zrumienić i dodać w połowie czasu gotowania się ziemniaków.
Do wywaru dodałam pokrojone grubo ziemniaki, starte warzywa, pokrojoną w kosteczkę cebulę, ziele, liść, grzybka, czosnek, kminek i chili.
W osobnym, mniejszym garnku obgotowałam kapustę kiszoną- miałam swoją. Podgotowałam ją do miękkości- wystarczyło 15 minut, sklepowa będzie twardsza.

Gdy ziemniaki były miękkie odcedziłam kapustę i dodałam ją do zupy,
Jeśli zupa jest mało kwaskowa, można dodać wody z kapusty.
Potem trochę soli do smaku- uwaga po dodaniu soli, zupa wydaje się kwaśniejsza.
Jeśli ciągle jest niewyrazista można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, a jeśli w sam raz to odrobinę słodkiej papryki w proszku dla koloru.
Pod sam koniec jeszcze roztarłam majeranek w dłoniach.
Do zupy dodałam jeszcze pokrojoną kiełbasę.
Smacznego 🙂

Polecane przepisy: kiełbasa swojska przepis dziadka

Polecane przepisy: Kwaśnica na swojskiej kiełbasie

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..