Leczo.

  • on 9 kwietnia 2021

Leczo.

Składniki

papryka czerwona 1 szt.

papryka zielona 1 szt.

ostra papryczka 1 szt.

cebula 1 szt. duża

pieczarki 50 dag

cukinia 1 szt. młoda

marchew 1 szt.

korzeń pietruszki 1 szt.

schab 30 dag

kiełbasa 30 dag

czosnek 3 ząbki

pomidory lima 3 szt.

Natka pietruszki

Przyprawy:

sól do smaku

czerwona mielona papryka słodka 1 łyżka

pieprz ziołowy do smaku

pieprz czarny do smaku

Leczo.

Przygotowanie

Kroimy w kostkę schab i smażymy w garnku na trzech łyżkach oleju do lekkiego zarumienienia. Do zarumienionego schabu dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smażymy około 20 minut kilkakrotnie mieszając. Do podsmażonego mięsa z kiełbasą dodajemy pokrojoną w ćwierć plastry cebulę, mieszamy wszystkie składniki i smażymy także około 15-20 minut.

W między czasie myjemy i kroimy w plasterki pieczarki. Pokrojone pieczarki dodajemy do garnka w którym smażą się kostki schabu, kawałki kiełbasy z cebulą. Dodajemy również pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę (korzeń), całość mieszamy i smażymy pod przykryciem 15 minut.

Gdy marchew będzie taka al dente, dodajemy pokrojone w większą kostkę papryki i cukinię, mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 15-20 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone w kawałki pomidory, natkę pietruszki i czosnek oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze 10-15 minut.

Gotowe leczo podajemy z pieczywem.

Smacznego !!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..