lody czekoladowe z tahini
Składniki
mleko skondensowane niesłodzone – 400 ml
pasta sezamowa tahini – 100 g
czekolada mleczna – 100 g
miód – 1 łyżka
mleko – 6 łyżek
rum – 50 ml (opcjonalnie)
lody czekoladowe z tahini
Przygotowanie
Mleko skondensowane schłodzić w lodówce przez noc (lub przez dwie godziny w zamrażarce) .
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do szklanej lub metalowej miski, którą następnie umieścić na garnku z wrzątkiem. Do czekolady dodać mleko i miód, rozpuścić.
Masę czekoladową zdjąć z garnka, dodać do niej tahini, wymieszać do połączenia składników. Wystudzić.
Mleko skondensowane ubić na pianę (około 2 minuty mikserem), dodać masę czekoladowo-sezamową i dobrze wymieszać.
Do lodów można wlać kieliszek rumu.
Włożyć do zamrażarki na kilka godzin.