Makaron domowy rosołowy

  • on 9 kwietnia 2021

Makaron domowy rosołowy

Składniki

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

1/4 szklanki ciepłej wody

szczypta soli

Makaron domowy rosołowy

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy wodę i sól. Ugniatamy ciasto, za mnie zrobił to robot, ale można ręcznie jak ktoś woli. Ciasto po wyrobieniu powinno być, twarde, sprężyste, jednolite.

Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy, w razie konieczności lekko podsypując mąką. Płaty ciasta odkładamy na czysta, suchą ścierkę, by lekko przeschło, na około 1 godzinę.

Przesuszone płaty ciasta obsypujemy obficie mąką, kroimy na mniejsze plastry, układając jeden na drugim mąką do góry, żeby się nam nie posklejały i kroimy ostrym nożem na nitki.

Po ukrojeniu roztrzepujemy. Makaron domowy gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli przez około 5 minut po zagotowaniu. Makaron cedzimy na sicie, przelewamy ciepłą zimną, dokładnie odsączamy. Smacznego !!!

Polecane przepisy: Makaron domowy rosołowy

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..