Marynowane opieńki.

  • on 9 kwietnia 2021

Marynowane opieńki.

Składniki

Opieńki około 1,20 kg

Woda 1 l

ocet 1 szl.i trochę

cukier 2 kopiaste łyżki

sól 1 łyżeczka

Ziele angielskie 8 ziaren

Liść laurowy 6 szt.

Marynowane opieńki.

Przygotowanie

Opieńki oczyścić i wypłukać.Gotować w lekko posolonej wodzie 40min
Odcedzić..
Zagotować zalewę doprawić do smaku,dodać ziele i liście,wrzucić odcedzone grzyby i pogotować 10min.
Gorące grzybki wraz z zalewą nakładać do suchych słoiczków,zakręcić i obrócić do góry dnem do wystudzenia.
Nie trzeba pasteryzować ,lata tak robię i nigdy nie były zepsute:)

Smacznego życzę!

Polecane przepisy: opieńki marynowane

Polecane przepisy: opieńki czyszczenie

Polecane przepisy: opieńki

Polecane przepisy: Opieńki marynowane na słodko

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..