Marynowane opieńki.
Składniki
Opieńki około 1,20 kg
Woda 1 l
ocet 1 szl.i trochę
cukier 2 kopiaste łyżki
sól 1 łyżeczka
Ziele angielskie 8 ziaren
Liść laurowy 6 szt.
Marynowane opieńki.
Przygotowanie
Opieńki oczyścić i wypłukać.Gotować w lekko posolonej wodzie 40min
Odcedzić..
Zagotować zalewę doprawić do smaku,dodać ziele i liście,wrzucić odcedzone grzyby i pogotować 10min.
Gorące grzybki wraz z zalewą nakładać do suchych słoiczków,zakręcić i obrócić do góry dnem do wystudzenia.
Nie trzeba pasteryzować ,lata tak robię i nigdy nie były zepsute:)
Smacznego życzę!
Polecane przepisy: opieńki marynowane
Polecane przepisy: opieńki czyszczenie
Polecane przepisy: opieńki
Polecane przepisy: Opieńki marynowane na słodko