Masło jabłkowe

  • on 9 kwietnia 2021

Masło jabłkowe

Składniki

1 kg jabłek, raczej kwaśnych, a najlepsze będą antonówki (ważyłam po obraniu)

5 łyżek melasy karobowej

ewentualnie 1 łyżka cukru

po dużej szczypcie cynamonu, kardamonu, imbiru, kurkumy i soli

trochę wanilii lub ostatecznie cukru wanilinowego, ja użyłam pasty z wanilii madagaskarskiej (ze słoiczka)

1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego lub klarowanego masła (użyłam tego ostatniego)

Masło jabłkowe

Przygotowanie

Obrane jabłka bez gniazd nasiennych pokroić na kawałki i wrzucić do garnka. Podgrzać, dodać melasę karobową i ewentualnie cukier. Gotować na malutkim ogniu przez godzinę.

Dodać przyprawy i tłuszcz. Rozgotować wszystko do miękkości i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

Gorące włożyć do wyparzonych słoiczków i zamknąć, jak ma być przechowywane dłużej, dobrze jest zapasteryzować.

Polecane przepisy: do czego masło migdałowe

Polecane przepisy: masło czosnkowe zioła prowansalskie

Polecane przepisy: masło dietetyczne

Polecane przepisy: thermomix jak zrobić masło

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..