Mini pizza z papryką i chorizo

  • on 9 kwietnia 2021

Mini pizza z papryką i chorizo

Składniki

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki pszennej

50 g świeżych drożdży

250 ml ciepłej wody

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki cukru

1/2 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (przyprawa)

3 łyżki rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

1 cebula

1 papryka czerwona

ok. 150 g chorizo

150 g sera żółtego

6 łyżek ketchupu

1 łyżka suszonej bazylii

Mini pizza z papryką i chorizo

Przygotowanie

Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy przez chwilę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę mieszamy z solą i suszonymi pomidorami, dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy.
Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie zagniatamy. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielimy na 6 części, każdą z nich formujemy w kulkę i wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm (aby miały regularny kształt można je wyciąć przy pomocy talerzyka). Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wierzch smarujemy ketchupem, na nim rozkładamy posiekaną cebulę.
Kolejno wykładamy trochę startego sera, pokrojoną w kostkę paprykę, chorizo pokrojone w plasterki i ponownie ser. Wierzch posypujemy suszoną bazylią.
Pieczemy 10 minut w 180 stopniach.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..