Mus jabłkowy z rozmarynem

  • on 9 kwietnia 2021

Mus jabłkowy z rozmarynem

Składniki

ok. 3 kg jabłek antonówek, po obraniu powinno być 2 kg

1/2 szklanki wody

1-2 łyżeczki soli morskiej lub kamiennej

2-3 laski cynamonu

garść posiekanych listków świeżego rozmarynu

120-150 g cukru

Mus jabłkowy z rozmarynem

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Odpadków nie wyrzucać, tylko odłożyć na bok, przydadzą sie później. Owoce pokroić najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki, umieścić w dużym garnku/rondlu, dolać wodę i rozgotować.

Do pulpy dodać sól i cukier, mus zmiksować.
Ilość potrzebnej soli zależy od tego, jak kwaśne są jabłka (sól neutralizuje kwas i pomaga wydobyć naturalną słodycz jabłek, dzięki czemu możemy dodać naprawdę małą ilość cukru), trzeba więc próbować, żeby nie “przesolić”. Ja musiałam dodać maksymalną ilość.

Listki rozmarynu oderwać od łodyżek i posiekać,

Rozmaryn i cynamon wrzucić do musu, pogotować jeszcze kilka minut.

Laski cynamonu wydobyć z garnka, ale nie wyrzucać jeszcze, bo mogą się przydać.
Gotowy mus przełożyć do słoików, zakręcać i pasteryzować 20 minut (w piekarniku dwa razy dłużej).

A do czego mogą przydać się jabłkowe obierki i odłożone laski cynamonu? Do nastawienia octu cudownie pachnącego korzeniami, o czym można przeczytać na blogu. Zapraszam!

Polecane przepisy: mus jabłkowy do kaczki

Polecane przepisy: pikantny mus jabłkowy

Polecane przepisy: szybki deser z musu jabłkowego

Polecane przepisy: mus jabłkowy z galaretką na biszkopt

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..