papryka marynowana z czosnkiem
Składniki
Papryka czerwona
Woda 1 litr
Ocet 1/2 szklanki
Cukier 1 łyżka
Sól 1 łyżka
Olej roślinny 1 łyżka
Ziele angielskie 5-6 ziaren
Liść laurowy 6-7 sztuk
Czosnek 2 ząbki na słoik
papryka marynowana z czosnkiem
Przygotowanie
Paprykę oczyścić, dokładnie umyć i pokroić w ósemki.
Paprykę włożyć do słoików (dość ciasno) razem z czosnkiem – po 2 ząbki na słoik.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 3 słoików
Przygotować zalewę:
Zagotować wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól, cukier, olej i ocet. Chwilkę pogotować, aby aromaty dobrze się połączyły.
Przygotowaną w słoikach paprykę z czosnkiem zalać gorącą zalewą. Mocno zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 15 minut.
Po pasteryzacji słoiki ułożyć na ściereczce do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
SMACZNEGO!
Polecane przepisy: papryka marynowana z octem jabłkowym
Polecane przepisy: papryka marynowana z musztardą
Polecane przepisy: papryka marynowana
Polecane przepisy: papryka marynowana z miodem i czosnkiem