papryka marynowana z czosnkiem

  • on 9 kwietnia 2021

papryka marynowana z czosnkiem

Składniki

Papryka czerwona

Woda 1 litr

Ocet 1/2 szklanki

Cukier 1 łyżka

Sól 1 łyżka

Olej roślinny 1 łyżka

Ziele angielskie 5-6 ziaren

Liść laurowy 6-7 sztuk

Czosnek 2 ząbki na słoik

papryka marynowana z czosnkiem

Przygotowanie

Paprykę oczyścić, dokładnie umyć i pokroić w ósemki.
Paprykę włożyć do słoików (dość ciasno) razem z czosnkiem – po 2 ząbki na słoik.

Z podanych proporcji wychodzi ok. 3 słoików

Przygotować zalewę:
Zagotować wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól, cukier, olej i ocet. Chwilkę pogotować, aby aromaty dobrze się połączyły.

Przygotowaną w słoikach paprykę z czosnkiem zalać gorącą zalewą. Mocno zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 15 minut.
Po pasteryzacji słoiki ułożyć na ściereczce do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
SMACZNEGO!

Polecane przepisy: papryka marynowana z octem jabłkowym

Polecane przepisy: papryka marynowana z musztardą

Polecane przepisy: papryka marynowana

Polecane przepisy: papryka marynowana z miodem i czosnkiem

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..