Papryka w musie jabłkowym

  • on 9 kwietnia 2021

Papryka w musie jabłkowym

Składniki

1 kg jabłek (najlepiej antonówek) – ważyłam już po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych

1/2 szklanki wody

1 kg papryki w dowolnym kolorze – ją również ważyłam po oczyszczeniu

2 ząbki czosnku

2 spore gałązki świeżego tymianku (lub rozmarynu)

około 1 łyżeczki soli (sól dodajemy do smaku)

Papryka w musie jabłkowym

Przygotowanie

Oczyszczone jabłka umieścić w dużym garnku, dodać sól i listki tymianku lub pokrojone igiełki rozmarynu (bez łodyżek), rozparzyć z dodatkiem wody.

Paprykę pokroić na większe kawałki.

Do garnka z musem włożyć kawałki papryki i czosnek drobno posiekany. Wymieszać i przełożyć do słoików. Przyznam, że robiłam tak na początku, ale później uznałam, że łatwiej jest wlać trochę przyprawionego musu do słoika, układać dość ciasno kawałki papryki i dopełnić musem. Wybór metody pozostawiam każdemu z Was.

Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut (w piekarniku 40 minut). Jeśli słoje są duże, to odpowiednio dłużej.

Polecane przepisy: szarlotka na musie jabłkowym

Polecane przepisy: karkówka pieczona w soku jabłkowym

Polecane przepisy: papryka marynowana z octem jabłkowym

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..