Pasztet drobiowo – wieprzowy z żurawiną

  • on 9 kwietnia 2021

Pasztet drobiowo – wieprzowy z żurawiną

Składniki

1 kg łopatki bez kości

3 duże udka z kurczaka (ponad 1kg)

1 czerstwa bułka

5 jaj

2 cebule

2 duże marchewki

1 duża pietruszka

0,5 selera

3 listki laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

5 ziarenek jałowca

garść suszonej żurawiny

pieprz, sól

Pasztet drobiowo – wieprzowy z żurawiną

Przygotowanie

Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec)oraz mięso z łopatki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Gotujemy do uzyskania miękkości mięsa. Dodajemy udka i gotujemy ok 20 minut aż mięso z kurczaka odejdzie od kości. Całość posolić.
Po wystudzeniu zlewamy rosół. Oddzielamy mięso od kości. W rosole namaczamy czerstwą bułkę. Wszystko mielimy przez maszynkę. Włącznie z warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy).
Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przełożyć do formy ok 20x30cm. Piec ok 60 minut w 180st C.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..