Pieczeń – mięsno – warzywna
Składniki
Mięso wieprzowe mielone – 25 dag
Jajko kurze – 1 szt.
Pieczarki – 15 dag
Cebula biała – 1 szt.
Papryka czerwona – 1/3 szt.
Ser mozzarella – 7 dag
Pomidory suszone – 5 szt.
Ser pleśniowy – 120 g – 1/2 opakowania
Żurawina – 6 dag
Czosnek – 1 ząbek
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Sól, pieprz czarny mielony
Olej do smażenia
Woda – 1/3 szklanki
Pieczeń – mięsno – warzywna
Przygotowanie
Mięso doprawić solą, pieprzem , przyprawą do mięsa wieprzowego.Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut, wystudzić, pokroić na drobno. Paprykę , suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki umieścić w miseczce, dodać jajko, mieszać dodając stopniowo wodę , aby powstała gładka masa.
Blaszkę jednorazowego użytku, 21 x 8 cm wypełnić do połowy przygotowanym farszem, na nim ułożyć plasterki sera pleśniowego a na serze żurawinę.
Żurawinę przykryć plasterkami sera pleśniowego. Całość przykryć warstwą farszu pozostawiając 1 cm od góry.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni wstawić przygotowane blaszki i piec 50 minut do dobrego zrumienienia.
Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami.
Wystudzoną pieczeń najlepiej całą noc pokroić w plastry i podawać do pieczywa.