Pieczeń – mięsno – warzywna

  • on 9 kwietnia 2021

Pieczeń – mięsno – warzywna

Składniki

Mięso wieprzowe mielone – 25 dag

Jajko kurze – 1 szt.

Pieczarki – 15 dag

Cebula biała – 1 szt.

Papryka czerwona – 1/3 szt.

Ser mozzarella – 7 dag

Pomidory suszone – 5 szt.

Ser pleśniowy – 120 g – 1/2 opakowania

Żurawina – 6 dag

Czosnek – 1 ząbek

Przyprawa do mięsa wieprzowego

Sól, pieprz czarny mielony

Olej do smażenia

Woda – 1/3 szklanki

Pieczeń – mięsno – warzywna

Przygotowanie

Mięso doprawić solą, pieprzem , przyprawą do mięsa wieprzowego.Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pieczarki obrać, pokroić. Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę, smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 5 minut, wystudzić, pokroić na drobno. Paprykę , suszone pomidory pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubszych otworach. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Wszystkie składniki umieścić w miseczce, dodać jajko, mieszać dodając stopniowo wodę , aby powstała gładka masa.

Blaszkę jednorazowego użytku, 21 x 8 cm wypełnić do połowy przygotowanym farszem, na nim ułożyć plasterki sera pleśniowego a na serze żurawinę.

Żurawinę przykryć plasterkami sera pleśniowego. Całość przykryć warstwą farszu pozostawiając 1 cm od góry.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni wstawić przygotowane blaszki i piec 50 minut do dobrego zrumienienia.

Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami.

Wystudzoną pieczeń najlepiej całą noc pokroić w plastry i podawać do pieczywa.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..