Placki ziemniaczane z kurkumą i peperoni

  • on 9 kwietnia 2021

Placki ziemniaczane z kurkumą i peperoni

Składniki

800 g ziemniaków

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

2 jajka

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka śmietany

świeża kurkuma (3 cm kawałek)

1 papryka peperoni *

sól i pieprz

olej do smażenia

* jeśli jest piekielnie ostra, lepiej dodać mniej 🙂

Placki ziemniaczane z kurkumą i peperoni

Przygotowanie

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Ziemniaki mieszamy z jajkami oraz mąką. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starty kawałek kurkumy* i pokrojoną drobno paprykę peperoni.
* Świeża kurkuma bardzo silnie barwi, dlatego najlepiej obierać i ścierać ją w rękawiczkach.

Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz 1 łyżką śmietany*, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbawić je nadmiaru oleju.
* Śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego.

Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Życzę smacznego! 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..