Pudding ryżowy
Składniki
100 g brązowego ryżu
500 ml mleka
łyżka oleju kokosowego
2 łyżki cukru z wanilią
6 moreli bezsiarkowych
2 jabłka
kilka orzechów włoskich
duża szczypta cynamonu cejlońskiego
Pudding ryżowy
Przygotowanie
Morele i orzechy namoczyć ok. pół godziny. Z orzechów zdjąć skórkę, lecz nie jest to konieczne.
Morele pokroić na mniejsze kawałeczki.
Ryż należy gotować na mleku z dodatkiem oleju kokosowego. Brązowy ryż ma słabe własciwości otwierania podczas gotowania, więc gotowanie może potrwać dłuższą chwilę.
Pod koniec dosypujemy cukier z wanilią, cynamon, oraz namoczone wcześniej i pokrojone morele i orzechy.
Obrane i pokrojone jabłka.
Całość gotujemy jeszcze, aż jabłka zmiękną.
Smacznego.