Racuchy z jabkiem

  • on 9 kwietnia 2021

Racuchy z jabkiem

Składniki

6-7 jabłek

3 i 3/4 szklanki mąki tortowej

2 szklanki mleka

4 jajek

3/4 szklanki cukru

5 dag świeżych drożdży

1 łyżeczka esensi waniliowej

1 mały kieliszek wódki

1 litr oleju do smażenia

Racuchy z jabkiem

Przygotowanie

Cukier mieszamy z drożdżami.

Do drożdży dodajemy ciepłe mleko i 2 szklanki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Kiedy ciasto troszkę podrośnie dodajemy do niego żółtka i esencję waniliową.

Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy resztę mąki.

Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie mieszamy.

Do ciasta dodajemy również starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Jeśli jabłka maja dużo soku to musimy je dobrze odcisnąć. Wszystko mieszamy.

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej do temp. 160-170′ C tak jak na pączki. Czyli tłuszcz powinien być rozgrzewany na niezbyt dużym ogniu tak aby racuchy się nam od razu nie spaliły i nie były surowe w środku. Na rozgrzany tłuszcz łyżka nakładamy racuchy

Smażymy po kilka minut z jednej i drugiej strony tak aby racuchy miały kolor złoto-brązowy.

Jeśli ktoś lubi racuchy można obsypać cukrem pudrem, ale bez niego są równie wyśmienite. Smacznego !!!

;-D

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..