Risotto z kurczakiem, szparagami i nutką szafranu

  • on 9 kwietnia 2021

Risotto z kurczakiem, szparagami i nutką szafranu

Składniki

1 opakowanie ryżu arborio

1 pęczek zielonych szparagów

1 cebula

1 podwójna pierś z kurczaka

3 szklanki bulionu drobiowego

2 ząbki czosnku

2 łodygi selera naciowego

1 szklanka białego wytrawnego wina

Olej lub masło klarowane do smażenia

Około 100 gramów startego twardego żółtego sera

Łyżka masła

Szczypta szafranu

sól, pieprz do smaku

Risotto z kurczakiem, szparagami i nutką szafranu

Przygotowanie

Pierś z kurczaka po umyciu i oczyszczeniu kroimy w centymetrową kostkę. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju na złoty kolor. Odstawiamy.

Szparagi myjemy, odłamujemy stwardniałe końcówki i odcinamy główki. Pozostałą część szparagów kroimy na nieduże kawałeczki (według uznania i upodobań). Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Cebulę, seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy, wrzucamy seler i cebulę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gdy warzywa się zeszklą dodajemy ryż, mieszamy. Kiedy ryż zacznie robić się lekko przezroczysty, dodajemy wino, mieszamy. Czekamy, aż ryż wchłonie wino, po czym dodajemy szklankę bulionu. Mieszamy.

Często mieszając, czekamy aż płyn zostanie wchłonięty. Po czym wlewamy kolejną szklankę bulionu. Powtarzamy operację jeszcze raz.
Wraz z ostatnią szklanką bulionu wrzucamy również pokrojone szparagi (bez główek) oraz przesmażonego kurczaka.

Mieszając doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy ryż będzie prawie gotowy dodajemy szczyptę szafranu. Oczywiście mieszamy. W ostatniej fazie dodajemy starty żółty ser i łyżkę masła. Po chwili nasze risotto będzie miało kremową konsystencję.
Wrzucamy główki szparagów. Podajemy.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..