Rogaliki na maślance
Składniki
600 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
200 ml maślanki naturalnej
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch:
1 jajko
1 łyżka mleka
opcjonalnie mak do posypania
Rogaliki na maślance
Przygotowanie
Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15-20 minut.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, maślankę, proszek do pieczenia, stopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (na kształt koła) na grubość ok. 1-1,5 cm. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów i zwijamy w rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut.
Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy makiem.
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.
Polecane przepisy: rogaliki kruche na masle
Polecane przepisy: margaryna kasia przepis na rogaliki