Rogaliki na maślance

  • on 9 kwietnia 2021

Rogaliki na maślance

Składniki

600 g mąki pszennej

200 ml ciepłego mleka

200 ml maślanki naturalnej

30 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

1/3 łyżeczki soli

2 łyżki roztopionego masła

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na wierzch:

1 jajko

1 łyżka mleka

opcjonalnie mak do posypania

Rogaliki na maślance

Przygotowanie

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15-20 minut.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, maślankę, proszek do pieczenia, stopione masło i wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką (na kształt koła) na grubość ok. 1-1,5 cm. Każde koło dzielimy na 8 trójkątów i zwijamy w rogaliki.
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut.
Na koniec smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i ewentualnie posypujemy makiem.
Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 190 stopni.

Polecane przepisy: rogaliki kruche na masle

Polecane przepisy: margaryna kasia przepis na rogaliki

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..