Rurki z kremem z ciasta francuskiego.

  • on 9 kwietnia 2021

Rurki z kremem z ciasta francuskiego.

Składniki

1 ciasto francuskie 300 g,

1 jajko,

dowolny krem.

dodatkowo :

rurki.

Rurki z kremem z ciasta francuskiego.

Przygotowanie

Gotowe ciasto pokroić na paski po 2 cm, przygotować rurkę.

Na przygotowane rurki nawijać po jednym pasku skośnie. Przygotowane rurki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Małe jajko roztrzepać widelcem i posmarować nim przygotowane do pieczenia rurki.

Tak przygotowane rurki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 20 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone rurki wyjąć z piekarnika i ostudzić ( ciasto rurkowe idealnie odchodzi od metalowej rurki gdy jest zimne ).

Upieczone i ostudzone rurki wyłożyć na talerzu. Następnie wypełnić je dowolnym kremem ( u mnie gotowy w 5 minut krem tiramisu ).

Takie pyszne rurki świetnie nadają się dla niespodziewanych gości jak również jako słodki dodatek do kawy oraz dla dzieci np. do przedszkola. Z tego przepisu wyszło mi 18 sztuk rurek, jeśli ktoś potrzebuje więcej sztuk wystarczy zwiększyć składniki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..