Rybne klopsiki z karmelizowanymi ziemniakami

  • on 9 kwietnia 2021

Rybne klopsiki z karmelizowanymi ziemniakami

Składniki

Klopsiki : Świeża ryba mintaj, morszczuk 330 g

ugotowane ziemniaki 230 g

1 spore jajko

śmietana 30 % 3 łyżki

mąka 3 łyżki ok. 33 g

natka pietruszki ok. 2 łyżki, sól, pieprz

olej do smażenia

Ziemniaki : 1 kg mniejszych ziemniaków

masło 75 g

cukier 75 g

Rybne klopsiki z karmelizowanymi ziemniakami

Przygotowanie

Rybę zmiksować z jajkiem, mąką, śmietaną, ziemniakami i natką, do otrzymania zwartej masy. Doprawić solą i pieprzem.
Z masy uformować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i wstawić na 30 minut do lodówki.

W tym czasie ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Ostrożnie odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej ( na wysokość 1 cm od dna ).
Na średnim ogniu smażyć klopsiki z obu stron na złoty kolor.
Na drugiej patelni wolno rozgrzej masło i cukier , aż powstanie karmel.
Ugotowane ziemniaki ostrożnie przełożyć na patelnię i podgrzewać chwilę, ciągle mieszając. Tak żeby całe pokryły się karmelem.
Klopsiki podajemy z ziemniakami i plasterkami ogórka konserwowego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..