Sałatka z ciecierzycą
Składniki
1/2 opakowania miksu sałat
1 szkl. ciecierzycy
5-6 pomidorków koktajlowych
3 jajka wiejskie
1 papryka czerwona
1 /2 kostki serka typu feta
sos winegret:
3-4 łyżki oliwy z oliwek
3-4 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, ostra i słodka papryka
Sałatka z ciecierzycą
Przygotowanie
Ciecierzycę namoczyć na noc. Wystarczy 3/4 szklanki, gdyż w czasie moczenia i gotowania pęcznieje. Następnego dnia ugotować. Wystudzić.
W naczyniu umieścić sałatę. Dodać (umyte i pokrojone) paprykę i pomidorki. Dodać odsączoną ciecierzycę, pokruszony serek i pokrojone jajka. Całość wymieszać i polać sosem winegret. Gotowe.