Sernik z musem truskawkowym

  • on 9 kwietnia 2021

Sernik z musem truskawkowym

Składniki

250 dkg mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

400 g cukru

Cukier wanilinowy

6 jajek

100 g margaryny

150 g śmietany 12 %

kostka masła / 200 g

1 kg mielonego sera twarogowego do serników/ 1 wiaderko

3 łyżki mąki ziemniaczanej

ok 70 dkg truskawek

Sernik z musem truskawkowym

Przygotowanie

Ciasto:
Najlepiej na stolnicy wysypać mąkę, 3/4 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, margarynę. Wymieszać.
Dodać 1 żółtko. Białko zostawić w wysokim garnku. Potem ubijemy w nim pianę.
Dodać śmietanę. Szybko zagnieść ciasto czystymi łapkami. Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
W międzyczasie przygotować prostokątną dosyć wysoka blachę (np. 25×35 cm) lub tortownicę.
Ciasto rozwałkować,wyłożyć nim spód blachy.

Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem ok. 1/2 szklanki , ucierając dodać żółtka. Białka zostawić na pianę.
Do ubitych żółtek dodawać ser. Wymieszać.
Cały czas mieszając dodawać cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masa serową.
Masę wylać na ciasto.
Piec ok. 60 minut w temperaturze 180 C.
Po wyłączeniu zostawić do ostygnięcia w piekarniku

Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać. Odsączyć
Dobrze zmiksować wymieszać z pozostałym cukrem ( ok 3 łyżki)
odstawić do lodówki
Wystudzone sernik podawać polany musem
smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..