Sos z podgrzybków.

  • on 9 kwietnia 2021

Sos z podgrzybków.

Składniki

podgrzybki w sosie własnym 1 słoik 500 ml

woda 500 ml

włoszczyzna suszona 2 łyżki

ziele angielskie 6 szt.

liść laurowy 2 szt.

Sól morska do smaku

Pieprz ziołowy do smaku

domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa

Natka pietruszki

Koperek

mąka pszenna do zagęszczenia sosu 1 łyżka

śmietana 30% do zabielenia sosu

Sos z podgrzybków.

Przygotowanie

Podgrzybki w sosie własnym.

W pół litrze wody gotujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zawartość słoika z grzybami wykładamy na durszlak, odcedzamy wywar z grzybów. Do gotującego się wywaru z włoszczyzny dodajemy wywar z grzybów.

Grzybki rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki.

Jeżeli warzywa z włoszczyzny będą miękkie dodajemy do garnczka grzyby, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki z koprem, doprawiamy pieprzem i solą. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając żeby mąka dobrze połączyła się z sosem.
Smacznego!!!

Polecane przepisy: sos z podgrzybków

Polecane przepisy: ile gotowac podgrzybki do sosu

Polecane przepisy: sos z maślaka pstrego

Polecane przepisy: Sos z podgrzybków.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..