Stefanka
Składniki
mleko 1 szklanka
kaszka manna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
kakao 1 łyżka kopiasta
masło 1 kostka
herbatniki /na 2 warstwy/ ok. 40 szt
polewa:
masło 12,5 dag
cukier puder 0,5 szklanki
kakao 3 łyżki
mleko 2 łyżki
Stefanka
Przygotowanie
Blaszkę wykładamy herbatnikami / u mnie wyszło 5 szt x 4 szt/.
Do rondelka wkładamy masło, cukier i wlewamy mleko i zagotowujemy. Następnie powoli wsypujemy kaszkę i przesiane kakao i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Jeszcze chwilkę gotujemy by masa miała konsystencję gęstego budyniu.
Gotową masę przekładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugą warstwą ciastek lekko dociskając.
Polewa: masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy je. Gdy się stopi dodajemy cukier puder i kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli polewa się zważy dodajemy mleko i ponownie energicznie mieszamy. Polewą dekorujemy wierzchnią warstwę herbatników.
Ciasto odstawiamy na godzinkę do schłodzenia.