Stefanka

  • on 9 kwietnia 2021

Stefanka

Składniki

mleko 1 szklanka

kaszka manna 1 szklanka

cukier 1 szklanka

kakao 1 łyżka kopiasta

masło 1 kostka

herbatniki /na 2 warstwy/ ok. 40 szt

polewa:

masło 12,5 dag

cukier puder 0,5 szklanki

kakao 3 łyżki

mleko 2 łyżki

Stefanka

Przygotowanie

Blaszkę wykładamy herbatnikami / u mnie wyszło 5 szt x 4 szt/.
Do rondelka wkładamy masło, cukier i wlewamy mleko i zagotowujemy. Następnie powoli wsypujemy kaszkę i przesiane kakao i energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Jeszcze chwilkę gotujemy by masa miała konsystencję gęstego budyniu.
Gotową masę przekładamy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugą warstwą ciastek lekko dociskając.
Polewa: masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy je. Gdy się stopi dodajemy cukier puder i kakao i energicznie mieszamy do połączenia składników. Jeśli polewa się zważy dodajemy mleko i ponownie energicznie mieszamy. Polewą dekorujemy wierzchnią warstwę herbatników.
Ciasto odstawiamy na godzinkę do schłodzenia.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..