Surówka z białej kapusty

  • on 9 kwietnia 2021

Surówka z białej kapusty

Składniki

1/4 główki średniej kapusty białej

1 średnia marchew

1 mała cebula

Zielony koper – około 1,5 łyżki

Sól

1 łyżka cukru

1 łyżka octu

Pieprz czarny

Oliwa lub olej

Surówka z białej kapusty

Przygotowanie

Kapustę poszatkować lub pokroić w cienkie paseczki, włożyć do miski, posolić i wymieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie “dusić” kapustę tak aby puściła sok.

Marchew zetrzeć na tarce i dodać do kapusty.

Cebulę pokroić w kostkę i dodać do kapusty.
Aby cebula była lekko strawna należy ją wcześniej pokroić i posypać solą, a następnie odcisnąć.

Wszystkie składniki wymieszać i dodać przyprawy: ocet, cukier, pieprz i ewentualnie sól, jeśli za mało dodano do kapusty.
Dodać koper, ale niekoniecznie.
Można też dodać trochę oliwy lub oleju, ale nie jest to konieczne.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..