Świąteczna galantyna
Składniki
serca z kurczaka 0,5 kg
warzywa bulionowe: marchew, pietruszka, cebula, seler kawalek
Kapusta biała kawalek, 1 ząbek czosnku, kilka suszonych grzybków
przyprawy: ziele ang, liść laur, chili, sól,
Natka pietruszki na koniec
Żelatyna 3 łyżeczki na każde pół litra wywaru
jaja przepiórcze 1 szt na filiżankę
Świąteczna galantyna
Przygotowanie
Do półtora litra zimnej wody dodałam obrane warzywa i przyprawy-oprócz natki i soli i dobrze opłukane serduszka. Serduszek na tym etapie nie trzeba obrabiać, same są chude, a tłuszczyk się wygotuje.
Gotowałam całość godzinę.
Nie wiem czemu w pierwsze okno nie mogłam wstawić zdjęcia, w podglądzie go nie widać
Z rosołu zdjęłam nadmiar ok. a po doprawieniu solą i posypaniu natką zjadłam część rosołu z serduszkami.
jaja przepiórcze ugotowałam na twardo- 3 minuty od momentu zagotowania. Jego połówki ułożyłam w filiżankach. jaja posypałam drobno pokrojoną marchewką z rosołu.
Dodałam serduszka- prewencyjnie skróciłam “rurki”.
Odlałam pół litra rosołu i rozpuściłam w nim żelatynę.
A teraz trzeba poczekać przez noc, aż galantyna ładnie się zetnie.
Można przygotować dwa dni przed Świętami.
Smacznego 🙂