Świąteczna galantyna

  • on 9 kwietnia 2021

Świąteczna galantyna

Składniki

serca z kurczaka 0,5 kg

warzywa bulionowe: marchew, pietruszka, cebula, seler kawalek

Kapusta biała kawalek, 1 ząbek czosnku, kilka suszonych grzybków

przyprawy: ziele ang, liść laur, chili, sól,

Natka pietruszki na koniec

Żelatyna 3 łyżeczki na każde pół litra wywaru

jaja przepiórcze 1 szt na filiżankę

Świąteczna galantyna

Przygotowanie

Do półtora litra zimnej wody dodałam obrane warzywa i przyprawy-oprócz natki i soli i dobrze opłukane serduszka. Serduszek na tym etapie nie trzeba obrabiać, same są chude, a tłuszczyk się wygotuje.
Gotowałam całość godzinę.

Nie wiem czemu w pierwsze okno nie mogłam wstawić zdjęcia, w podglądzie go nie widać
Z rosołu zdjęłam nadmiar ok. a po doprawieniu solą i posypaniu natką zjadłam część rosołu z serduszkami.

jaja przepiórcze ugotowałam na twardo- 3 minuty od momentu zagotowania. Jego połówki ułożyłam w filiżankach. jaja posypałam drobno pokrojoną marchewką z rosołu.
Dodałam serduszka- prewencyjnie skróciłam “rurki”.
Odlałam pół litra rosołu i rozpuściłam w nim żelatynę.
A teraz trzeba poczekać przez noc, aż galantyna ładnie się zetnie.
Można przygotować dwa dni przed Świętami.

Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..