Szakszuka.

  • on 9 kwietnia 2021

Szakszuka.

Składniki

jajka kurze 4 szt.

cebula 1 szt.

pomidory 1 szt.

pomidory koktajlowe żółte 4 szt.

papryczka chili 1 szt.

kiełbasa śląska 1 szt. (dana zamiast sera feta)

czosnek 2 ząbki

kumin do smaku

sól do smaku

pieprz do smaku

Szakszuka.

Przygotowanie

Obrany czosnek kroimy w plasterki, cebulę w pół plastry, kiełbaskę kroimy w kostkę, solimy pieprzymy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości kiełbasy i cebuli. Gdy kiełbasa i cebula będzie miękka, dodajemy pokrojoną papryczkę chili, pomidory i dusimy na małym ogniu do powstania sosu z pomidorów i papryczki. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper. Całość doprawiamy do smaku kuminem, pieprzem i solą, możemy dodać łyżeczkę czerwonej mielonej papryki.

Gdy sos będzie już doprawiony, wbijamy jajka, przykrywamy patelnię i smażymy pod przykryciem do ścięcia się jajek.

Gotową szakszukę możemy jeść prosto z patelni lub wyłożyć na talerz.

Podajemy z domowego wypieku chlebem. Musimy pamiętać że przygotowując szakszukę niezależnie od tego z jakimi składnikami, musimy pamiętać o dobrym przyprawieniu sosu przed wbiciem jajek.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..