Szakszuka.
Składniki
jajka kurze 4 szt.
cebula 1 szt.
pomidory 1 szt.
pomidory koktajlowe żółte 4 szt.
papryczka chili 1 szt.
kiełbasa śląska 1 szt. (dana zamiast sera feta)
czosnek 2 ząbki
kumin do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
Szakszuka.
Przygotowanie
Obrany czosnek kroimy w plasterki, cebulę w pół plastry, kiełbaskę kroimy w kostkę, solimy pieprzymy i smażymy na wolnym ogniu do miękkości kiełbasy i cebuli. Gdy kiełbasa i cebula będzie miękka, dodajemy pokrojoną papryczkę chili, pomidory i dusimy na małym ogniu do powstania sosu z pomidorów i papryczki. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper. Całość doprawiamy do smaku kuminem, pieprzem i solą, możemy dodać łyżeczkę czerwonej mielonej papryki.
Gdy sos będzie już doprawiony, wbijamy jajka, przykrywamy patelnię i smażymy pod przykryciem do ścięcia się jajek.
Gotową szakszukę możemy jeść prosto z patelni lub wyłożyć na talerz.
Podajemy z domowego wypieku chlebem. Musimy pamiętać że przygotowując szakszukę niezależnie od tego z jakimi składnikami, musimy pamiętać o dobrym przyprawieniu sosu przed wbiciem jajek.
Smacznego!!!