Szaszłyki z kopru włoskiego
Składniki
Składniki:
Koper włoski 2 bulwy
Papryka czerwona 1 szt.
Limonka 1 szt.
Składniki na marynatę:
Sok z limonki 2 łyżki
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Czosnek 2 ząbki
Musztarda francuska 1 łyżeczka
Tymianek 1 łyżka
Liście kopru włoskiego do dekoracji
Szaszłyki z kopru włoskiego
Przygotowanie
Wykonanie:
Koper oczyścić, pokroić i ułożyć w płaskim naczyniu. Wymieszać z pokrojona papryką. Sok z limonki, oliwę, zmiażdżony czosnek, musztardę, tymianek razem połączyć i tą marynatą polać koper wraz z papryka, wymieszać i odłożyć na godzinę. Kawałki kopru i papryki nabijać na patyczki , a na końcu nabijać pokrojona limonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i zapiec przez 10 minut, obracając i polewając marynatą.