Szmaciak marynowany

  • on 9 kwietnia 2021

Szmaciak marynowany

Składniki

Zalewa: 1250 ml wody

200 ml octu 10 %

2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej

4 płaskie łyżki cukru

Do każdego słoiczka 0,5 l:

1/2 łyżeczki gorczycy

mały listek laurowy

1 ziarenko ziela angielskiego

2 ziarenka pieprzu

2 plasterki cebuli

kilka plasterków marchewki

Szmaciak marynowany

Przygotowanie

Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować.
W garnku zagotowałem wodę. Do wrzącej wody włożyłem grzyby . Od razu po włożeniu zdjąłem garnek z ognia, zamieszałem je i odstawiłem na 5 minut, po czym odcedziłem na sicie.
Wymieszałem składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra-dół.
Do wyparzonych, czystych i suchych słoików włożyłem przyprawy, poukładałem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalałem zalewą. Wstawiłem do piekarnika i pasteryzowałem 25 minut, wyjąłem , dokręciłem, a po 15 minutach obróciłem do góry dnem i zostawiłem je, aż do wystudzenia.

Polecane przepisy: jak przyrządzić szmaciak gałęzisty

Polecane przepisy: szmaciak

Polecane przepisy: Boczek marynowany po Syberyjsku

Polecane przepisy: czosnek marynowany przepis

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..