Tatar ze śledzia i awokado
Składniki
Małosolne filety ze śledzia bez skóry 4 szt.
Dojrzałe awokado 1 szt.
Seler naciowy 2 łodygi
Cebula czerwona 1 szt.
Natka pietruszki kilka gałązek
Jabłko 1/2 szt.
Sok z cytryny 2 łyżeczki
Olej rzepakowy 1 łyżka
Pieprz i sól do smaku
Tatar ze śledzia i awokado
Przygotowanie
Śledzie najlepiej, aby były niezbyt słone i nie wymagały moczenia. Jeśli jednak wymagają moczenia to moczyć w zimnej wodzie jak najkrócej, po czym dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Śledzie pokroić w kostkę i wymieszać z olejem.
Awokado i jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Łodygi selera oczyścić z twardych nitek i drobno pokroić.
Natkę pietruszki drobno posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
Tatar można formować przy pomocy specjalnej obręczy lub małej filiżanki posmarowanej delikatnie olejem.
Składniki na tatar można posiekać bardzo drobno, wtedy będzie bardziej zwarta konsystencja. U mnie jest on pokrojony grubiej, gdyż lubię wyczuwać strukturę wszystkich składników.
Tatar najlepiej podawać od razu po zrobieniu, aby nie zaczął podchodzić wodą (seler puszcza soki).