Tatar ze śledzia i awokado

  • on 9 kwietnia 2021

Tatar ze śledzia i awokado

Składniki

Małosolne filety ze śledzia bez skóry 4 szt.

Dojrzałe awokado 1 szt.

Seler naciowy 2 łodygi

Cebula czerwona 1 szt.

Natka pietruszki kilka gałązek

Jabłko 1/2 szt.

Sok z cytryny 2 łyżeczki

Olej rzepakowy 1 łyżka

Pieprz i sól do smaku

Tatar ze śledzia i awokado

Przygotowanie

Śledzie najlepiej, aby były niezbyt słone i nie wymagały moczenia. Jeśli jednak wymagają moczenia to moczyć w zimnej wodzie jak najkrócej, po czym dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Śledzie pokroić w kostkę i wymieszać z olejem.

Awokado i jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Łodygi selera oczyścić z twardych nitek i drobno pokroić.
Natkę pietruszki drobno posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie odrobiną soli.
Tatar można formować przy pomocy specjalnej obręczy lub małej filiżanki posmarowanej delikatnie olejem.

Składniki na tatar można posiekać bardzo drobno, wtedy będzie bardziej zwarta konsystencja. U mnie jest on pokrojony grubiej, gdyż lubię wyczuwać strukturę wszystkich składników.
Tatar najlepiej podawać od razu po zrobieniu, aby nie zaczął podchodzić wodą (seler puszcza soki).

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..