Wino ryżowe Kamila

  • on 9 kwietnia 2021

Wino ryżowe Kamila

Składniki

cukier wanilinowy, 2 opakowania

goździki, 30 sztuk

pieprz, 5 ziaren

ziele angielskie, 16 ziaren

tymianek, 0,5 łyżeczki

imbir, 0,5 łyżeczki

świeże drożdże, 10 dag

sok z cytryn, (2 cytryny)

rodzynki, 10 dag

ryż, 1 kg

cukier, 3 kg

przegotowana woda, 7 litrów

Wino ryżowe Kamila

Przygotowanie

Zagotować wodę. W lekko ciepłej, ale nie gorącej, rozpuścić drożdże i cukier. Do baniaka wsypać pozostałe produkty i zalać wodą z cukrem i drożdżami. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić w zacienionym miejscu na 6 tygodni.

Po 6 tygodniach zlać wężykiem do drugiego baniaka. Pozostawić do klarowania na 6 tygodni.

Proporcje są podane na 7 litrów wody, ale składniki można mnożyć. Ziaren ziół nie można dodawać na oko – musi ich być dokładnie tyle, ile w przepisie.

Polecane przepisy: wino ryżowe przepis

Polecane przepisy: wino ryżowe

Polecane przepisy: Wino ziołowe

Polecane przepisy: jak zrobić wino martini bianco

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..