Wołowe szaszłyki i skrzydełka w miodowej marynacie

  • on 9 kwietnia 2021

Wołowe szaszłyki i skrzydełka w miodowej marynacie

Składniki

mielone mięso wołowe 1 kg

duża cebula 1 szt.

sos sojowy ciemny

Pieprz

Sól

patyczki do szaszłyków

skrzydełka 1 kg

Zioła prowansalskie

Miód 1 łyżka

Ocet winny 2 łyżki

Olej rzepakowy 4 łyżki

Sos sojowy 1 łyżka

kilka ząbków czosnku

Pieprz

Sól

Wołowe szaszłyki i skrzydełka w miodowej marynacie

Przygotowanie

Do mięsa wołowego wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, pieprz i odrobinę soli. Wyrabiamy mięso na gładką pulchną masę. Można dodać trochę zimnej przegotowanej wody w trakcie wyrabiania co da nam aksamitną konsystencje mięsa.
Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na godzinę.
W tym czasie patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie co zapobiegnie zapaleniu się patyczków na grillu. Gotowe mięso formujemy na kształt cienkiego wrzeciona i nadziewamy na patyczki. Kładziemy na rozgrzanym grillu i odwracamy delikatnie podważając łopatką dopiero jak się przyrumieni od spodu. Szaszłyki grillujemy krótko, aby nie były zbytnio suche i podajemy z sosami i ulubionymi dodatkami.

Przygotowujemy skrzydełka:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie miksujemy. Polewamy skrzydełka i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na min. godzinę w chłodne miejsce. Grillujemy często przekręcając i za każdym razem smarujemy pozostałą marynatą.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..