Zakwas na barszcz czerwony

  • on 9 kwietnia 2021

Zakwas na barszcz czerwony

Składniki

1 kg buraków

2 całe kromki lub okrojone skórki chleba razowego ( na prawdziwym zakwasie)

1 1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki nasion kminku

4 ząbki czosnku

Zakwas na barszcz czerwony

Przygotowanie

Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry, przekładamy do kamiennego garnka lub dużego słoja.
Dodajemy pokrojony w słupki czosnek oraz pozostałe składniki.
Zalewamy 2 litrami ciepłej, przegotowanej wody i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Po tym czasie odcedzamy zakwas.

Polecane przepisy: zakwas na barszcz

Polecane przepisy: barszcz czerwony

Polecane przepisy: magda gessler barszcz czerwony skladniki

Polecane przepisy: zakwas barszcz czerwony kuronia

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..