Zapiekanka na cieście francuskim

  • on 9 kwietnia 2021

Zapiekanka na cieście francuskim

Składniki

ciasto francuskie 1 op

kiełbasa salami 10 plastrów

brokuł 1 szt mały

papryka czerwona 1 szt

cukinia 1 szt mała

ser mozzarella 15 dag

keczup łagodny 4 łyżki

zioła prowansalskie 1 łyżeczka

sól do smaku

olej

Zapiekanka na cieście francuskim

Przygotowanie

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, układamy na blaszce i brzegi zawijamy do środka by utworzyć wyższy brzeg.
Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-5 min., odsączamy i studzimy.
Cukinie /jeśli ma twardą skórkę – obieramy, jeśli ma dużo nasion – wykrawamy gniazda nasienne/ kroimy w cienkie plastry, oprószamy solą i odstawiamy na 10 min a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Paprykę kroimy w kostkę.
Keczup mieszamy z ziołami prowansalskimi i rozsmarowujemy na cieście francuskim. Następnie układamy plasterki kiełbasy salami, cukinię, brokuł i paprykę.

Całość posypujemy startą mozzarellą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C i pieczemy ok. 2-25 min – aż brzegi ciasta zrumienią się.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..