Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi

  • on 9 kwietnia 2021

Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi

Składniki

1 ser camembert w drewnianym opakowaniu

5-6 plastrów włoskiej gotowanej szynki

5-6 plastrów prosciutto

2 łyżki białego wytrawnego wina

świeżo mielony pieprz

Ciasto: 300 g mąki pszennej

około 2/3 szklanki wody (około 160 ml)

25 g świeżych drożdży

2 łyżki oliwy

łyżka cukru

Sól

Zapiekany camembert ze skrętkami drożdżowymi

Przygotowanie

Rozpoczynamy od ciasta. W kubeczku rozrabiamy drożdże z cukrem, a kiedy całkowicie się rozpuszczą zalewamy je połową wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy oliwę, wodę i przygotowany wcześniej zaczyn. Mieszamy wszystkie składniki, przerzucamy ciasto na blat i wyrabiamy przez jakieś 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy z niego kulkę i wrzucamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na grubość niecałego centymetra. Następnie wycinamy małe kółka (ja użyłam kieliszka do wina). Na połowie każdego z nich układamy mały plasterek szynki gotowanej, a na drugiej połowie plasterek prosciutto (Nie przejmujcie się tym, że będą trochę wystawały lub będą za małe, później i tak tego nie będzie widać. Ja na początku wycinałam kółka, ale później dałam sobie już spokój i wszystkie wyszły tak samo ładne 😉 ).

Następnie każdy kawałek nacinamy w połowie

i zwijamy naokoło tworząc skrętki. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Ser wyciągamy z opakowania i z papierka. Następnie wkładamy go spowrotem do drewnianego opakowania. Na środku wyłożonej papierem do pieczenia blaszce układamy ser w drewnianym pudełku, a dookoła niego układamy nasze skrętki tworząc wieniec (jeśli Wam zostaną to ułóżcie je obok tworząc okrągłe mniejsze wianuszki). Później ze środka camemberta wybieramy łyżkę sera i do powstałej dziury wlewamy wino i solidnie pieprzymy. Kawałek sera który wyciągnęliśmy możemy delikatnie ułożyć na/koło wgłębienia lub po prostu zjeść 😉

Całość pieczemy w 180°C z termoobiegiem około 30 minut, aż skrętki ładnie się przyrumienią.
Podajemy gorące.
Smacznego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..