zimowe buraczki

  • on 9 kwietnia 2021

zimowe buraczki

Składniki

Buraki 3 kg

Cebula 1/2 kg

Woda 300 ml

Cukier 1 szklanka

Sól 1 łyżka

Ocet 1/4 szklanki

zimowe buraczki

Przygotowanie

Buraki ugotować w łupinach.
Ugotowane i ostudzone buraki poobierać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Cebulę poobierać i pokroić w drobną kostkę.

Wodę zagotować.
Do gotującej się wody dodać ocet, sól i cukier.
Kiedy cukier się rozpuści wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i gotować ok. 10 minut.

Do gotującej się zalewy z cebulą wrzucić potarte buraczki i gotować kolejne 10 minut, często mieszają, aby się nie przypaliło.

Tak przygotowane buraczki włożyć do słoików, dość ciasno.
Mocno zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut.
Po pasteryzacji ułożyć słoiki do góry dnem na ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

Z podanych proporcji wychodzi 4 litrowe słoiki.
SMACZNEGO!

Polecane przepisy: ewa wachowicz buraczki

Polecane przepisy: buraczki wekowanie

Polecane przepisy: buraczki wekowane

Polecane przepisy: kiedy wyrwać czosnek zimowy

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..