Zupa dyniowa

  • on 9 kwietnia 2021

Zupa dyniowa

Składniki

Dynia ok. 1 kg. (po obraniu)

Marchew 2 szt.

Pietruszka 2 szt.

Ziemniaki 3-4 szt.

Cebula 1 szt.

Czosnek 5 ząbków

Liść laurowy 4 szt.

Ziele angielskie 7-8 szt.

Gałka muszkatołowa 2 łyżeczki

Curry 2 łyżeczki

Kurkuma 1 łyżeczka

Olej rzepakowy 2 łyżki

Sól

Pieprz

Woda

Śmietana kwaśna

Zupa dyniowa

Przygotowanie

Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę.
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Gdy warzywa są miękkie wyciągnąć ziele angielskie, liście laurowe i dokładnie zblendować. Doprawić pozostałymi przyprawami i w razie potrzeby dolać wody. Całość zagotować.

Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.

Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..