Zupa dyniowa
Składniki
Dynia ok. 1 kg. (po obraniu)
Marchew 2 szt.
Pietruszka 2 szt.
Ziemniaki 3-4 szt.
Cebula 1 szt.
Czosnek 5 ząbków
Liść laurowy 4 szt.
Ziele angielskie 7-8 szt.
Gałka muszkatołowa 2 łyżeczki
Curry 2 łyżeczki
Kurkuma 1 łyżeczka
Olej rzepakowy 2 łyżki
Sól
Pieprz
Woda
Śmietana kwaśna
Zupa dyniowa
Przygotowanie
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę.
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Gdy warzywa są miękkie wyciągnąć ziele angielskie, liście laurowe i dokładnie zblendować. Doprawić pozostałymi przyprawami i w razie potrzeby dolać wody. Całość zagotować.
Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Smacznego 🙂