Zupa krem z pieczonej dyni

  • on 9 kwietnia 2021

Zupa krem z pieczonej dyni

Składniki

1 kg dyni – polecam hokkaido (mała, okrągła, silnie pomarańczowa)

1 marchew

1 korzeń pietruszki

1 mały korzeń selera

1 mała cebula

1 pomidor

2 łyżki oleju rzepakowego

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta wędzonej słodkiej papryki

szczypta chili lub pieprzu cayenne

1 litr wody lub bulionu warzywnego

1-2 łyżki jogurtu greckiego na porcję

garść pestek dyni na porcję

1 łyżka oleju z pestek dyni na porcję

szczypta czasrnuszki na porcję

szczypta drobno posiekanych suszonych pomidorów na porcję

Zupa krem z pieczonej dyni

Przygotowanie

Włącz piekarnik na 180 stopni. Wyłóż płaską blachę do pieczenia papierem.
Dynię pokrój w paski o grubości 2-3 cm. Jeśli wybierzesz dynię hokkaido nie musisz jej obierać gdyż jej skórka jest jadalna choć bardzo esencjonalna w smaku oraz zapachu. Inny rodzaj dyni obierz przed lub po pieczeniu (wtedy skórka łatwiej zejdzie). Przełóż dynię do miski.

Marchew, pietruszkę oraz seler pokrój w grubsze plastry. Przełóż do miski z dynią.
Cebulę przekrój w ćwiartki a pomidor na 2 części, dołącz do warzyw.
Polej wszystkie warzywa olejem i wymieszaj tak, aby olej pokrył ich powierzchnię.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut do miękkości warzyw.

Po upieczeniu dolej wody lub bulionu i zblenduj z dynią i warzywami.
Jeśli zupa jest zbyt chłodna podgrzej ją w garnku.
Nałóż porcję zupy na głęboki talerz lub miseczkę.
Nałóż łyżkę lub dwie jogurtu na każdą porcję i delikatnie zamieszaj.
Polej olejem z pestek dyni, posyp pestkami, czarnuszką oraz suszonymi pomidorami.

Polecane przepisy: na zupę krem z dyni magda gessler

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..