Zupa z brukselki

  • on 9 kwietnia 2021

Zupa z brukselki

Składniki

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy

1 mała cebula

1 marchewka

1, 25 l bulionu warzywnego

3 ziemniaki

300 g brukselki

250 g wędzonej kości wieprzowej

150 g śmietany 18 %

3 łyżki posiekanego koperku

Zupa z brukselki

Przygotowanie

W garnku na maśle i oliwie zeszkliłem pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałem obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Smażyłem, ciągle mieszając przez ok. 5 minut, wlałem gorący bulion, dodałem wędzoną kość, zagotowałem. Przykryłem, zmniejszyłem ogień, gotowałem 5 minut. Dodałem pokrojone ziemniaki oraz brukselkę ( wcześniej umytą i obraną w wierzchnich listków ), gotowałem ok. 10 minut. Odstawiłem z ognia. Dodałem posiekany koperek, zaprawioną śmietanę, doprawiłem solą i pieprzem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..