Zupa z brukselki
Składniki
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 mała cebula
1 marchewka
1, 25 l bulionu warzywnego
3 ziemniaki
300 g brukselki
250 g wędzonej kości wieprzowej
150 g śmietany 18 %
3 łyżki posiekanego koperku
Zupa z brukselki
Przygotowanie
W garnku na maśle i oliwie zeszkliłem pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałem obraną i pokrojoną w kostkę marchew. Smażyłem, ciągle mieszając przez ok. 5 minut, wlałem gorący bulion, dodałem wędzoną kość, zagotowałem. Przykryłem, zmniejszyłem ogień, gotowałem 5 minut. Dodałem pokrojone ziemniaki oraz brukselkę ( wcześniej umytą i obraną w wierzchnich listków ), gotowałem ok. 10 minut. Odstawiłem z ognia. Dodałem posiekany koperek, zaprawioną śmietanę, doprawiłem solą i pieprzem.