Zupa z dyni z orientalną nutką

  • on 9 kwietnia 2021

Zupa z dyni z orientalną nutką

Składniki

1 dynia hokkaido

200 g cebuli

2 jablka

30 g masla

1 lyzka cukru lub miodu

1-2 cm swiezego imbiru

sól, bialy pieprz

cynamon, gozdziki, kmin rzymski, curry

chili

3 lyzki bialego octu winnego, balsamicznego lub soku pomaranczowego

500 ml bulionu warzywnego

olej z pestek dyni

prazone pestki dyni

Zupa z dyni z orientalną nutką

Przygotowanie

Aby zaoszczedzic sobie problemów z krojeniem, pieke najpierw umyta dynie hokkaido w calosci w piekarniku w temp. 150° C ok 30 min. Po wyjeciu mozna ja przekroic bez problemu, usunac nasiona i pokroic w kostke.
W czasie gdy pieke dynie, drobno posiekac cebule, obrac jablka i pokroic je w kostke.
Rozpuscic maslo w rondlu, smazyc na nim cebule przez 2 minuty na średnim ogniu. Dodac dynie i cukier i smazyc przez kolejne 2 minuty, następnie dodac jablka, doprawic przyprawami wedlug uznania, dodac ocet, bulion i ewentualnie troche wody, jesli konsystencja bedzie za gesta. Gotowac na malym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut.
Zmiksowac lub zblendowac zupe, doprawic ewentualnie jeszcze raz wybranymi przyprawami.
Podawac na podgrzanych talerzach, skropić olejem z pestek dyni i posypac prazonymi pestkami z dyni.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..