Zupa z kalarepy, czyli śląska oberiba

  • on 9 kwietnia 2021

Zupa z kalarepy, czyli śląska oberiba

Składniki

2-3 młode kalarepki wraz z liśćmi

4 średnie ziemniaki

1 duża cebula

1,5 l bulionu warzywnego

2 łyżki klarowanego masła albo dobrego oleju rzepakowego lub słonecznikowego

kilka liści lubczyku (niekoniecznie, ale podkręca smak)

łyżka mąki (używam białej orkiszowej)

łyżka masła

4 łyżki śmietany (kwaśnej, 18%)

pół pęczka posiekanego koperku

sól i pieprz do smaku

Zupa z kalarepy, czyli śląska oberiba

Przygotowanie

Obierz ziemniaki, cebulę i kalarepę. Cebulę posiekaj, resztę warzyw pokrój w niedużą kostkę. Liście kalarepy trzeba pokroić w paski, wycinając uprzednio twardy środkowy nerw. Łodygi wyrzuć na kompost.

Cebulę podsmaż na oleju (maśle klarowanym), dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepę, podduś przez chwilę.

Wlej bulion, dodaj lubczyk i pokrojone w paseczki liście kalarepy, doprowadź do wrzenia. Gotuj wszystko około 20 minut, czyli do miękkości.

W międzyczasie przygotuj zasmażkę. W tym celu należy roztopić na małej patelni masło, dodać mąkę, rozmieszać trzepaczką, aby nie było grudek, smażyć 2 minuty. Następnie dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać na gładko i wlać z powrotem do garnka.

Dopraw zupę do smaku pieprzem i solą, a na koniec zaciągnij śmietaną. Nie zapomnij jej zahartować, bo może się zwarzyć w gorącej zupie.
Tuż przed podaniem dodaj jeszcze posiekany koperek.

Polecane przepisy: Zupa z kalarepy, czyli śląska oberiba

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..