Sos gruszkowy

  • on 10 kwietnia 2021

Sos gruszkowy

Składniki

250 g gruszek

2 cebule

pół szklanki białego wytrawnego wina

pół szklanki śmietany

2 łyżki soku z cytryny

1/4 łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżka natki pietruszki

kawałek cynamonu

goździk

liść laurowy

4 łyżki masła

1 łyżka cukru

sło

pieprz

Sos gruszkowy

Przygotowanie

Gruszki obrałem, pozbawiłem z gniazd nasiennych, pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem pokrojone gruszki, liść laurowy, tymianek, natkę, cynamon, goździk, sól, pieprz, krótko podsmażyłem. Wlałem wino , dusiłem około 20 minut. Po tym czasie wyjąłem przyprawy, zmiksowałem. Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..