Bananowy keks

  • on 11 kwietnia 2021

Bananowy keks

Składniki

Banany – 4 szt.

Jajka kurze – 2 szt

Cukier kryształ – 20 dag

Mąka tortowa – 22 dag

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Olej – 6 łyżek

Żurawina – 7 dag

Orzechy laskowe – 7 dag

Czekolada gorzka – 5 kratek

Szczypta soli

Bananowy keks

Przygotowanie

Żurawinę , orzechy przepłukać.Czekoladę pokroić na drobno. Banany rozgnieść lub zblendować.

Jajka z cukrem ubić robotem na puszysto, dodać banany, olej i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać do utartych składników i dalej mieszać robotem, aż będzie jednolita masa.

Dodać żurawinę, orzechy, czekoladę i wymieszać łyżką. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Keksówkę 12 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać przygotowane ciasto.

Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec 70 minut lub do suchego patyczka.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..