Bułeczki mleczne z nadzieniem

  • on 11 kwietnia 2021

Bułeczki mleczne z nadzieniem

Składniki

3 szklanki mąki tortowej

3 jaja

2 łyżki suchych drożdży

1/2 szklanki cukru pudru

1/4 kostki masła

1 szklanka mleka

1 cukier waniliowy

kilka łyżek marmolady z róży

Bułeczki mleczne z nadzieniem

Przygotowanie

Do ciepłego mleka dodajemy drożdże z dodatkiem łyżki mąki i łyżki cukru pudru. Dokładnie mieszamy.

I odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i z przesianą mąką.

Składniki lekko wyrabiamy, gdy się połączą dodajemy roztopione, letnie masło i pianę ubitą na sztywno z białek.

Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

I odstawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę.

Ciasto dzielimy na równe części, każdą lekko wałkujemy i wycinamy szklanką koła, a na środek każdego koła kładziemy łyżeczkę marmolady.

Zlepiamy brzegi.

I układamy na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce, miejscem zlepienia do spodu i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Podrośnięte bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160’C na około 30 minut.

Zrumienione dobrze wyrośnięte układamy w koszyku.

Smacznego !!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..