Ciasto Kinder Bueno

  • on 11 kwietnia 2021

Ciasto Kinder Bueno

Składniki

Herbatniki opakowanie 250 g

Mascarpone 250 g

Śmietanka 30 % 400 ml

Masło 50 g

Orzechy laskowe 150 g ( użyłam prażonych bez brązowej skórki)

Krem czekoladowy 2 pełne łyżki

Cukier łyżka

Cukier puder łyżka

Mleko w proszku 2 szklanki

Czekolada gorzka 50 g + łyżeczka oleju kokosowego

Ciasto Kinder Bueno

Przygotowanie

Do garnka wlewamy 200 ml śmietanki, łyżkę cukru, masło mleko w proszku i wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Często mieszając drewnianą łyżka lub trzepaczką.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekane lub zblendowane orzeszki i wszystko razem mieszamy. Odstawiamy do całkowego przestudzenia. Do miski przełożyć serek mascarpone i zmiksować z przygotowaną masą z orzeszkami laskowymi. Masę z orzeszkami dodaję do serka mascarpone i wszystko razem miksuje do połączenia się składników.
W osobnej misce ubijam 200 ml śmietanki z łyżką cukru pudru na sztywno. Dodajemy do kremu z mascarpone i wszystko razem mieszamy szpatułką.
Do miseczki odkładamy dwie kopiaste łyżki kremu z mascarpone i dodajemy do tego dwie pełne łyżki kremu czekoladowego. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Blaszkę o wymiarach 25×35 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy pierwszą warstwę ciastek. Wykładamy białą masę z mascarpone i ponownie układamy herbatniki. Kolejno wykładamy masę z kremem czekoladowym i równomiernie rozsmarowujemy.
Następnie rozpuszczamy gorzką czekoladę nad parą wodną. Dodajemy łyżeczkę oleju. Dodałam koksowy. (Jeśli czekolada nadal nie będzie odpowiednio płynna dodajemy więcej oleju). Polewamy po cieście tworząc wzorki. Na koniec ułożyć czekoladki kinder bueno. Schłodzić w lodówce kilka godzin. Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..