Dżem z porzeczek

  • on 11 kwietnia 2021

Dżem z porzeczek

Składniki

500 g czerwonych porzeczek

500 g białych porzeczek

600 g cukru trzcinowego

Dżem z porzeczek

Przygotowanie

Porzeczki przebrałem, starannie umyłem, osuszyłem i oczyściłem.
Połowę owoców rozgniotłem, zagotowałem, dodałem cukier i ciągle mieszając, podgrzewałem. Gdy cukier się rozpuścił, wsypałem resztę porzeczek, gotowałem, ostrożnie mieszałem, aż dżem zaczął gęstnieć ( kropla dżemu nie powinna się rozpływać na spodku ).
Gorący dżem przełożyłem do słoików, zamknąłem nakrętkami przetartymi spirytusem.

Polecane przepisy: dzem z białej porzeczki

Polecane przepisy: ciasto z mrożonych porzeczek

Polecane przepisy: DŻEM Z ŻÓŁTEJ PORZECZKI

Polecane przepisy: dżem z konfiturex

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..