faszerowane bakłażany

  • on 11 kwietnia 2021

faszerowane bakłażany

Składniki

bakłażany – 3-4 szt

cebula – 1 szt

pomidory – 2 szt

czosnek – 2-3 ząbki

oregano – 1 łyżeczka

płatki chili – pół łyżeczki

oliwa – 3 łyżki

sól

pieprz

POSYPKA PARMEZANOWA:

parmezan tarty – 30 g

bułka tarta – 2 łyżki

skórka otarta z jednej cytryny

orzeszki piniowe – 50 g

bazylia – garść posiekanych listków

SOS POMIDOROWY:

krojone pomidory – 1 puszka

cebula – 1 szt

czosnek – 2-3 ząbki

oregano – 1 łyżka

oliwa – 3 łyżki

sól

pieprz

faszerowane bakłażany

Przygotowanie

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Połówki bakłażanów ułożyć na blasze, lekko posolić, skropić oliwą, wstawić do piekarnika na 15 minut.

Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany miąższ bakłażana, smażyć na oliwie przez około 10 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Wrzucić na patelnię, smażyć do odparowania soku, doprawić oregano, płatkami chili, solą i pieprzem.

Zrobić sos pomidorowy. Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek dusić na oliwie do miękkości, dodać przyprawy i krojone pomidory. Gotować kilka minut.

Na dno naczynia lub blachy, w której będą się piekły bakłażany, wylać sos pomidorowy.
Podpieczone bakłażany nadziewać przygotowanym farszem, wyłożyć na sos.
Składniki posypki wymieszać, posypać bakłażany.

Piec przez 25-30 minut. Gotowe bakłażany podawać polane sosem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..