Kruche babeczki z farszem.

  • on 11 kwietnia 2021

Kruche babeczki z farszem.

Składniki

masło 75 gram

smalec 75 gram

cukier puder 1/4 szklanki

jajko 1 sztuka

smietana 18% 1 łyżka

mąka wrocławska 300 gram

seler duży 1/2 sztuki

marchew 3 sztuki

jabłko 1 sztuka

pietruszka 1 sztuka

groszek konserwowy 1 puszka

kukurydza konserwowa 1 puszka

ogórki kiszone 3 sztuk

cebula 1 sztuka

sól pieprz do smaku

majonez 3 łyżki

jaja na twardo 3 sztuki

żółtko jaja 1 szt.

Kruche babeczki z farszem.

Przygotowanie

CIASTO – W makutrze tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem, roztrzepanymi jajkami na gładką masę. Do tego dodajemy śmietanę a potem przesianą przez sito mąkę. Wszystko mieszamy a potem lekko wygniatamy, aby składniki się połączyły w jednolite ciasto. Powstałe ciasto obsypujemy mąką i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.

Foremki do babeczek smarujemy tłuszczem i wylepiamy ciastem. Pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Po wyjęciu foremek z gotowym kruchym ciastem studzimy .

FARSZ – Seler, marchewkę, pietruszkę obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Groszek i kukurydzę wysypujemy z puszek na sito, aby odciekło z zalewy. Wszystkie warzywa oraz jabłka i ogórki obrane ze skóry, cebulę obraną z łupiny – drobno kroimy w kostkę. Wrzucamy je do miski. Dodajemy kukurydzę i groszek oraz jajka pokrojone w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy majonez i jeszcze raz wszystko mieszamy. Kruche foremki po wystudzeniu napełniamy farszem warzywnym i dekorujemy wg uznania.

Same kruche foremki (z ciasta) możemy przechowywać np w puszce metalowej i w miarę potrzeby napełniać przygotowanym na bieżąco farszem. SMACZNEGO !

Polecane przepisy: KRUCHE babeczki z farszem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..